Vitamin A

Definisjon

  • Vitamin A er et fettløselig vitamin, omfatter en familie av substanser der den viktigste er all-trans-retinol. I tillegg har mange provitamin A-karotenoider ernæringsmessig betydning

Opptak

  • Vitamin A-kilder er melkeprodukter og fet fisk
  • Inntak via kosten stammer enten fra animalske produkter (lever og annen innmat, fiskeoljer, melk og smør) eller i form av beta-karoten (provitamin A; eller andre karotinoider), som især finnes i gulrøtter, tomater, aprikoser, grapefrukt og de fleste grønne grønnsaker
  • Retinoider spaltes i tynntarmen, og retinol tas opp i nærvær av gallesalter (følger absorpsjonen for fettstoffer)
  • Lagres i lever
    • Leverdepotet holder normalt til mer enn ett års behov
    • Kroppens reserver tømmes med 0,5% per dag ved manglende tilførsel
  • I vevet kan retinol oksideres til retinal og vitamin A syre
  • Anbefalt daglig inntak hos kvinner og menn er henholdsvis 800 og 1000 retinolekvivalenter, svarende til 2670 og 3330 IU

Funksjoner

  • Vitamin A har en rekke biologiske funksjoner som spiller viktige roller for:
  • Synet
    • Retinol omdannes til retinal, som inngår i dannelsen av fotosensitive pigmenter i retina
  • Reproduksjonen
    • Spermatogenesen, konsepsjonen og placentadannelsen
  • Immunsystemet
  • Cellevekst og differensiering (herunder også embryonalt)
  • Antikarsinogen virkning

Patologi

  • Symptomer på vitamin A-mangel kommer når leverens lagre er tomme
  • Mangel på vitamin A er i global sammenheng et betydelig problem med mer enn 500.000 barn i utviklingsland som blir blinde hvert år
  • Lettere grad av mangel gir økt infeksjonstilbøylighet

Referanseområde

  • Kvinner og menn: 1,2-3,3 µmol/L
  • Metodeavhengige verdier
  • Kvinner har noe lavere verdier enn menn. Barn har lavere verdier enn voksne

Analytisk og biologisk variasjon

Analytisk variasjon:  4,0 % ved 1,4 µmol/L
Intraindividuell biologisk variasjon:  13,6 %
Totalvariasjon (analytisk og biologisk): 

14,2 %

 

Referanseområder (St. Olavs Hospital)

Risiko for klinisk mangeltilstand

Alder Høy risiko Middels risiko Lav risiko
0-5 mnd < 0,35 µmol/L 0,35 - 0,66 µmol/L >= 0,70 µmol/L
0,5-17 år < 0,70 µmol/L 0,70 - 1,01 µmol/L >= 1,05 µmol/L
Voksne < 0,35 µmol/L 0,35 - 0,66 µmol/L >= 0,70 µmol/L

Estimer sannsynligheten for om forskjellen mellom to prøveresultater er tilfeldig (basert på disse verdiene)

Aktuelle indikasjoner

  • Mistanke om vitamin A-mangel
    • Tidlig opptredende
      • Natteblindhet (nyctalopia)
      • Tørr, ru hud og follikulær hyperkeratose
    • Senere opptredende
      • Tørre øyne (xerophtalmi)
      • Tegn på nedsatt immunforsvar
      • Veksthemning (barn)
      • Nedsatt spermatogenese og testesatrofi
      • Appetittløshet
      • Fostermisdannelser
  • Bedømming av ernæringsstatus hos barn
  • Tilstander som disponerer for utvikling av mangel
    • Underernæring
    • Gastrointestinale sykdommer med malabsorbsjon, f.eks. cøliaki og kronisk pankreatitt
    • Leversykdom med redusert proteinsyntese
    • Alkoholmisbruk
    • Ved hypotyreose kan omdannelse av beta-karoten til vitamin A være redusert

Prøvetaking

  • Retinol: Analyse av serum, vakuumrør uten tilsetning
  • Retinon-bindende protein (RBP): EDTA-blod

Vurdering av unormalt prøvesvar

Lave verdier

  • Sult og faste, malnutrisjon
  • Langvarig fettmalabsorbsjon
  • Leversykdommer
  • Inflammatoriske prosesser (men ikke hvis man relaterer det til kolesterolverdien)
  • Vitamin A-mangel
    • Verdier under 0,70 mmol/L ses hos pasienter med økt infeksjonstilbøylighet og ved øyeforandringer (Bitots flekker) forårsaket av vitamin A-mangel
    • Synsforandringer på grunn av vitamin A-mangel må antas å være ytterst sjeldent forekommende i Norge, men det er observert nedsatt nattsyn ved verdier under 0,8 µmol/L
    • Både svangerskap og ammeperiode er livsfaser med økt risiko for vitamin A mangel
      • Det er anbefalt at vitamin A inntaket økes med 30% i svangerskapet og 90% i ammeperioden. Imidlertid blir gravide ofte frarådet å spise mat som inneholder mye vitamin A pga redselen for teratogene effekter
      • Hos barn er serum retinol <0,7 μmol/L assosiert med økt morbiditet og mortalitet
      • Verdier <0,7-1,0 μmol/L er foreslått som cut-off verdier hos gravide kvinner

Høye verdier

  • Nyresvikt
  • Langvarig høyt inntak av vitamin A (skyldes nesten alltid inntak i form av medisiner)
    • Isbjørnlever (og hundelever) har et svært høyt innhold av vitamin A, og kan gi akutt forgiftning
  • Blodverdier korrelerer dårlig med graden av toksisitet, og forgiftningsdiagnosen er derfor hovedsaklig klinisk
  • Høye verdier av s-retinol er ofte forbundet med hyperkalsemi

Oppfølging av unormalt prøvesvar

  • Spesialistoppgave

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

  • Ødum L, Hansen-Nord G, Hornung, N. I: Lægehåndbogen. Schröeder T (red.). Sist revidert 13.01.2016
  • Brukerhåndbok i medisinsk biokjemi. Vitamin A, serum. Sist oppdatert 09.09.2014. www. prosedyrer.no.

Fagmedarbeidere

  • Geir Thue, spesialist i alllmennmedisin, dr. med. NOKLUS og Oasen Legesenter, Bergen

Tidligere fagmedarbeidere

  • Sverre Sandberg, overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for porfyrisykdommer, Laboratorium for klinisk biokjemi, Haukeland Sykehus og professor i allmennmedisin, Seksjon for allmennmedisin, Universitetet i Bergen

På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender.