
Spesifikk IgE (Tidligere RAST)
Definisjon
- IgE antistoff eller type 1-reaksjon er underliggende de såkalte klassiske allergiske reaksjonene
- RAST (radioallergosorbent test) ble tidligere benyttet til å påvise tilstedeværelsen av IgE antistoff mot testet allergen
- Metoden er nå erstattet av mer sensitive fluoresens enzymmerkede metoder1
- Analyse av spesifikk IgE påviser tilstedeværelsen av allergenspesifikke antistoffer i serum og sier noe om at et individ er sensibilisert mot allergenet
- Spesifikt IgE angis kvantitativt
- Måling av spesifikt IgE er en mer kostbar undersøkelse enn prikktesten
Normalområde
- Tidligere ble svarene angitt i klasser (0,1,2,3,4,5)
- Prøvesvarene er forskjellige avhengig av type analysesystem og analysesystemene tester mot forskjellige typer av et allergen (eks. skummetmelk, frysetørret melk og helmelk)
- Så langt er det bare ImmunoCap som har definerte terskelverdier for 95% sannsynlighet for allergi mot en matvare1
- For eksempel spesifikk IgE på egg 6 kU/L, melk 32 kU/L, peanøtt 15 kU/L, fisk 20 kU/L hadde over 95 % sannsynlighet for å reagere allergisk ved kostprovokasjon2
- Med andre ord er det stor variasjon i hvilke verdier som har høy nok positiv prediktiv verdi for klinisk allergi til at prøvesvaret har noen klinisk verdi
Allergen | Spesifikk IgE (kU/l) | PPV |
Kumelk, alder > 2 år | 15 | 95% |
Kumelk, alder < 2 år | 5 | 95% |
Egg, alder > 2 år | 7 | 98% |
Egg, alder < 2 år | 2 | 95% |
Fisk | 20 | 100% |
Peanøtt | 14 | 100% |
Soyabønne | 30 | 73% |
Trenøtter | 15 | 95% |
Hvete | 26 | 74% |
(tabellen er tilpasset etter Sampson HA. Update on food allergy. J ALLERGY CLIN IMMUNOL 2004; 113:805–819) |
Til tross for stor variasjon i klinisk betydningsfull cut off, oppgis svarene etter følgende tabell
Vurdering | Allergenspesifikt IgE kU/L | Klasse |
Negativ | <0,35 | 0 |
Usikker positv | 0,35-0,69 | 1 |
Positiv | 0,70 - 3,49 | 2 |
Positiv | 3,50 - 17,49 | 3 |
Positiv | 17,5 - 52,49 | 4 |
Positiv | 52,5 - 99,9 | 5 |
Aktuelle indikasjoner
- Ved mistanke om allergi
- Astma
- Atopisk eksem
- Matvareallergi
- Høysnue
- I utredningen av allergi for øvrig
Testegenskaper
Når er spesifikk IgE nyttig?
- Resultatet påvirkes ikke av inntak av antihistaminer (prikktest påvirkes)
- Nyttig ved utbredt eksem som gjør det vanskelig å gjennomføre prikktest
- Spesifikk IgE kan være nyttig ved reaksjoner som anamnestisk kommer svært raskt etter eksponering (f.eks. matinntak)
- Ved tidligere anafylaktiske reaksjoner hvor prikktest eller provokasjon anses som risikabelt
Klinisk epidemiologi
- Sensitiviteten og spesifisiteten varierer med hvilket allergen det testes på, og er best for fisk og lavest for frukt og grønnsaker
- Metoden er ikke standardisert (forskjellige analysesystemer)
- Det benyttes ulike typer ikke-standardiserte ekstrakter, og resultatene avleses og tolkes på ulike måter
- Et testresultat skal alltid sammenholdes med anamnese, og vanligvis helst også bekreftes med provokasjoner (f.eks. matprovokasjon)
Feilkilder
Falskt negative tester
- Testen kan unntaksvis være negativ selv om personen er allergisk1
Falskt positive tester
- Testen er positiv til tross for at personen ikke er allergisk. Kan blant annet skyldes
- Sensibilisering uten klinisk sykdom
- Kryssreagerende antistoff uten klinisk betydning, hyppig hos pollenallergikere
- Ofte positiv etter at klinisk toleranse har funnet sted
Vurdering av unormalt prøvesvar
Vurdering av matvareallergi
- Vær oppmerksom på muligheten for kryssreaksjoner mellom ulike allergifremmende matvarer og planter
- Så langt er det bare ImmunoCap som har definerte terskelverdier for 95% sannsynlighet for allergi mot en matvare1
- For eksempel spesifikk IgE på egg 6 kU/l, melk 32 kU/l, peanøtt 15 kU/l, fisk 20 kU/l hadde 95 % sannsynlighet for å reagere allergisk ved kostprovokasjon2
- Ved tolkning av spesifikk IgE, er det viktig å ha i mente:
- At barnet regelmessig spiser en matvare, utelukker ikke allergi mot matvaren!
- Hvis spesifikk IgE slår ut på et matvareallergen som barnet har i den daglige kosten, kan det være aktuelt å gjøre et diettforsøk uten matvaren før det konkluderes med at prøven er falsk positiv
- Dette er spesielt viktig hos barn med kroniske symptomer eller barn med dårlig vekt/ lengde-utvikling
- En negativ spesifikk IgE utelukker ikke verken en matvareallergi eller en matvareintoleranse
- En positiv spesifikk IgE betyr ikke at barnet har en klinisk allergi, og må alltid verifiseres. Et minimumskrav må være at det også har vært sett reaksjon på matvaren
- At barnet regelmessig spiser en matvare, utelukker ikke allergi mot matvaren!
Oppfølging av unormalt prøvesvar
- Ved utredning av matvareallergi
- Det viktigste fundamentet for diagnostikk av matvareallergi/-intoleranse er anamnese og eliminasjons-/reintroduksjonsdiettforsøk eller legeutført matvareprovokasjon, ikke laboratorietesten
Kilder
Sentrale kilder og kvalitetsvurdering
Referanser
- NIAID-Sponsored Expert Panel, Boyce JA, Assa'ad A, et. al. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2010; 126: 6 Suppl:S1-58.
- Sampson HA. Ho D. Relationship between food‐specific IgE concentration and the risk of positive food challenges in children and adolescents. J Allergy Clin Immunol 1997;100:444‐51.
Fagmedarbeidere
- •Kurt Østhuus Krogh, spesialist i barnesykdommer, Barne- og ungdomsklinikken, St. Olavs Hospital, Trondheim (rev. 2011)
På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender.